Verkkotunnukset.fi
  • Kirjaudu
  • Rekisteröidy
Ostoskorissa olevat tuotteet
Tilaa

Ohjeita

Olemme keränneet joukon ohjeita, joiden tarkoituksena on selventää palvelun käyttöä yleisimmissä tilanteissa.


Yleistietoa palvelusta

Palvelun kuvaus ja yleiset toimintaperiaatteet

Verkkotunnukset.fi-palvelu on Telia Inmics-Nebula Oy:n ylläpitämä ja kehittämä verkkotunnuspalvelu. Palvelun kautta voitte rekisteröidä uusia verkkotunnuksia tai uudelleenrekisteröidä jo palvelussa olevia verkkotunnuksia.

Verkkotunnukset.fi-palvelun kautta saatte nimipalvelimet palveluun liitetyille verkkotunnuksille. Nimipalvelimen hallinta onnistuu kätevästi hallintapaneelin kautta. Palvelussa ei ole erillistä kuukausimaksua, joten maksatte vain verkkotunnusten rekisteröinnistä.

Sigmatic on toiminut vuodesta 2001 lähtien, ja yritys on tullut tunnetuksi erityisesti asiakasläheisestä palvelusta, kustannustehokkuudesta ja teknisestä osaamisesta. Yrityksemme palveluvalikoima kattaa kotisivutila- ja verkkotunnus-, palvelinpalvelut. Verkkotunnukset.fi-palvelu on suunnattu suomalaisille yrityksille ja yhdistyksille.


Käyttäjätunnukset

Käyttäjätunnuksien toimintaperiaate

Verkkotunnusjärjestelmämme käyttäjätunnukset pohjautuvat sähköpostiosoitteisiin - järjestelmän käyttäjät ja heidän yhteystiedot yksilöidään siis sähköpostiosoitteiden mukaan. Koska sähköpostiosoitteenne toimii käyttäjätunnuksena palveluun, sähköpostiosoitteeksi on syytä valita sellainen osoite, joka ei tule poistumaan käytöstä kovin nopeasti.

Yhteyshenkilöiden määritys

Verkkotunnusjärjestelmämme mahdollistaa sen, että yksittäistä verkkotunnusta voi hallita useampi käyttäjä. Verkkotunnuksille on mahdollista määrittää seuraavat yhteyshenkilöt:

Yhteyshenkilötaso Käyttöoikeudet
Omistaja Verkkotunnuksen omistajan hallintatoimia ei ole rajoitettu mitenkään.
Hallinnollinen Hallinnollisen yhteyshenkilön hallintatoimia ei ole rajoitettu mitenkään.
Tekninen Teknisen yhteyshenkilön oikeudet rajoittuvat verkkotunnuksien nimipalvelinmuutoksiin ja uusintarekisteröinteihin.
Laskutus Laskutuksesta vastaava yhteyshenkilö ei voi muuttaa verkkotunnuksien asetuksia mutta uusintarekisteröinnit onnistuvat normaalisti.

Voitte määrittää verkkotunnuksenne yhteyshenkilöt hallintapaneelin kautta, kohdasta "Verkkotunnushallinta". Jokaisella yhteyshenkilöllä tulee olla käyttäjätunnus verkkotunnukset.fi -palvelussa, sillä yhteyshenkilöt ilmoitetaan järjestelmään käyttäjätunnusmuodossa (käyttäjätunnukset erotellaan sähköpostiosoitteella).

Miten vaihdan käyttäjätunnukseni salasanan?

Voitte tilata uuden salasanan osoitteesta: https://www.verkkotunnukset.fi/?mod=account&action=password_reminder&lang=fi. Ohjeet salasanan palauttamisesta lähetetään sähköpostilla käyttäjätunnukselle.

Miksi olette lähettäneet sähköpostiini salasanamuutosohjeet?

Olemme lähettäneet sähköpostiosoitteeseenne linkin, jonka kautta on mahdollista nollata käyttäjätunnuksenne salasana. Mikäli ette ole pyytäneet uutta salasanaa, voi olla, että joku toinen henkilö on vahingossa kirjoittanut osoitteenne salasanan muistutuskenttään. Näissä tilanteissa, olkaa yhteydessä asiakaspalveluumme (asiakaspalvelu.fi).

Miten vaihdan käyttäjätunnukseni?

Käyttäjätunnuksen nimeä ei ole mahdollista vaihtaa jälkikäteen. Mikäli sähköpostiosoitteenne on muuttunut, voitte luoda uuden käyttäjätunnuksen uudelle sähköpostiosoitteelle ja siirtää vanhan tunnuksen hallussa olevat verkkotunnukset uuden käyttäjätunnuksenne hallittavaksi hallintapaneelin avulla.

Mikä on sisäinen tili?

Sisäinen tili on suunniteltu helpottamaan suurasiakkaidemme tilaustoimia. Kun tilille on siirretty rahaa etukäteen valmiiksi, sisäistä tiliä voidaan käyttää maksuvälineenä verkkotunnuspalvelun eri maksutilanteissa. Ominaisuuden suurin etu on ennen kaikkea se, että tilausvaiheissa ei ole enää tarvetta syöttää vaikeasti muistettavia luottokorttinumeroita tai verkkopankkitunnuksia.

Verkkotunnuksien tilaus

Onko verkkotunnuksilla yleisiä rajoituksia?

Verkkotunnuksien rekisteröinnissä on muutamia rajoituksia. Verkkotunnuksen vähimmäispituuden tulee olla päätteestä riippuen kaksi tai kolme merkkiä ja enimmäispituuden 62 merkkiä. Pituuteen ei tarvitse sisällyttää verkkotunnuksen päätettä (esimerkiksi .fi/.com/.net/.org/.info). Verkkotunnuksessa voidaan käyttää kirjaimia väliltä a-z, numeroita 0-9 sekä viiva-merkkiä (-). Verkkotunnus ei saa alkaa tai loppua viiva-merkillä. Verkkotunnus voi sisältää myös ä tai ö kirjaimia, mutta näiden käyttöä ei suositella. Kaikki sovellukset eivät välttämättä toimi oikein.

Voinko peruttaa verkkotunnustilaukseni?

Tilattua verkkotunnusta ei ole mahdollista peruuttaa jälkikäteen, koska tilaukset tehdään reaaliaikaisesti. Suosittelemme teitä siis tarkistamaan tilattavan verkkotunnuksen huolellisesti mahdollisten kirjoitusvirheiden varalta ennen viimeistä tilausvahvistusta.

Mitä maksutapoja hyväksytte?

Verkkotunnustilaukset on mahdollista maksaa tällä hetkellä verkkomaksuna tai käyttäjätunnuksen omalta sisäiseltä tililtä. Maksu on mahdollista suorittaa myös viitemaksuna haluamastanne pankista.

Suosittelemme verkkopankki tai sisäinen tili-maksuvaihtoehtoa, koska tällöin saamme välittömästi tiedon maksusuorituksestanne. Näillä vaihtoehdoilla tilatut verkkotunnukset laitetaan rekisteröintiin välittömästi. Tilisiirrolla maksaessa toimeksiannot toteutetaan vasta, kun maksu näkyy meidän järjestelmässä. Maksun näkymiseen voi mennän kaksi pankkipäivää, riippuen maksuun käytetystä pankista.

Mikäli haluatte maksaa laskun viitemaksuna, lasku on mahdollista saada PDF-tiedostomuodossa tulostamista ja myöhempää arkistoimista varten. Lasku löytyy hallintapaneelin kautta, kohdasta "Laskutushistoria".

Voinko luottaa siihen, että tilaamani palvelu on ehdottoman toimintavarma?

Vaikka hintatasomme on hyvin edullinen, palvelun toimintavarmuudessa ei ole tingitty. Järjestelmä on suunniteltu alusta lähtien siten, että verkkotunnuksien toimintaan ei ole mahdollista syntyä minkäänlaisia katkoksia.

Verkkotunnuksien hallinta

Voinko hallita verkkotunnustani reaaliaikaisesti?

Verkkotunnuspalvelumme on täydellisesti automatisoitu. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki järjestelmän kautta tehtävät muutokset astuvat voimaan reaaliaikaisesti.

Onko samalla käyttäjätunnuksella mahdollista hallita useampia verkkotunnuksia?

Verkkotunnuspalvelumme on suunniteltu siten, että sen kautta on vaivatonta hallita useita verkkotunnuksia saman käyttäjätunnuksen alaisuudessa. Lisäksi järjestelmä tukee erilaisia ylläpitohenkilöasteita, jonka myötä voitte jakaa halutut hallintaominaisuudet eri käyttäjille.

Miten DNS-palvelu toimii?

Kaikkiin verkkotunnustilauksiin sisältyy ilmainen nimipalvelu. Mikäli ette halua käyttää omia nimipalvelimia, voitte määrittää nimipalvelinasetukset Verkkotunnuksien hallinta -sivulla, DNS-palvelun kautta.

DNS-palvelu tukee seuraavia tietuetyyppejä:

Tietue Esimerkki Selitys
A www [A] 194.79.17.18 A-tietuetyypillä määritetään tarkka IP-osoite. Esimerkissä määritetään www-aliverkkotunnus osoittamaan 194.79.17.18-IP-osoitteeseen.
 CNAME kotikone [CNAME] kotikone.dyndns.org CNAME-tietuetyypillä voidaan osoittaa haluttu nimi jo olemassa olevaan osoitteiseen. Esimerkissä ohjataan kotikone-alidomain osoittamaan dynaamisen nimipalvelun kotikone-osoitteeseen.
 URL
 Redirect
www [URL Redirect] http://www.omadomain.fi/tilaus Redirect-ominaisuudella saadaan ohjattua kaikki www-aliosoitteeseen tuleva WWW-liikenne suoraan uuteen sijaintiin.
 URL
 Frame
www [URL Frame] http://www.omadomain.fi/tilaus Frame-ohjaus eroaa edellisestä ohjauksesta siten, että selaimen osoitekentässä pysyy annettu www-aliosoite, vaikka sivuston todellinen sijainti onkin muualla.
 TXT www TXT WWW-palvelin TXT-tietuetyypillä voidaan ilmoittaa vapaavalintaisia asioita tekstimuodossa. Ominaisuudella voidaan esimerkiksi selostaa, mihin käyttöön luotu alaosoite on tarkoitettu. Tekstitiedot ovat nähtävissä vain erityisillä nimipalvelintyökaluilla, ja TXT-tyyppi on muutenkin hyvin vähäisessä käytössä.
 AAAA www [AAAA] 2a01:51c0:1000:21:80:69:161:42 AAAA-tietuetyypillä määritetään IPV6-osoite. Esimerkissä määritetään www-aliverkkotunnus osoittamaan IPV6-osoitteeseen 2a01:51c0:1000:21:80:69:161:42
 SRV _sip._tcp [SRV] 0 5 5060 sippalvelin.esimerkkidomain.fi SRV-tietue voi osoittaa johonkin palveluun määrityksineen, kuten esimerkiksi SIP-puhelinpalvelu. Määrityksissä järjestyksessä prioriteetti (priority), paino (weight), portti (port) ja kohde (target), esim 0 5 5060 sippalvelin.esimerkkidomain.fi
 MX @ 10 [MX] mail.omapalvelin.net MX-tietuetyyppiä käytetään verkkotunnuksen sähköpostien ohjaamiseen halutulle sähköpostipalvelimelle.

Verkkotunnuksien siirto

Onnistuuko verkkotunnuksen siirto toiselta palveluntarjoajalta teille?

Onnistuuko .com / .org / .net / .info verkkotunnuksen siirto toiselta palveluntarjoajalta teille?

Verkkotunnuksen siirto toiselta palveluntarjoajalta meille on varsin yksinkertainen toimenpide. Siirtotoimenpide lähtee useimmiten liikkeelle verkkotunnuksen vapauttamisella edelliseltä palveluntarjoajalta. Joissakin tapauksissa vapautusta ei tarvitse edes tehdä, mutta mikäli verkkotunnus on lukittu, vapautus tulee tehdä nykyisen palveluntarjoajan kautta. Lukituksen avaamisen lisäksi siirtoprosessissa tarvitaan myös verkkotunnuksen EPP-avain. Tämä avain tämän avaimen saatte myös nykyiseltä palveluntarjoajalta.

Kun vapautus on tehty ja EPP-avain vastaanotettu, verkkotunnuksen siirto on mahdollista asettaa vireille hallintapaneelin kautta, kohdasta "Verkkotunnuksen siirto". Voitte myös siirtää useamman verkkotunnuksen kerralla. Verkkotunnuksen siirto toiselta palveluntarjoajalta kustantaa 25 € (sis alv).

Mikäli kaikki on sujunut tähän mennessä ongelmitta, verkkotunnuksenne omistajalle ja hallinnolliselle yhteyshenkilölle pitäisi saapua hetken kuluttua vahvistussähköpostit siirrosta. Verkkotunnuksenne siirtyy järjestelmäämme 2-5 arkipäivän kuluessa vastattuanne vahvistusposteihin myöntyvästi. Saatte vielä erikseen ilmoituksen sähköpostiinne, kun verkkotunnuksen siirto on valmistunut. Siirtotoimenpiteet eivät aiheuta minkäänlaisia katkoksia itse verkkotunnuksen toimintaan, ja näin ollen mm. WWW-sivunne ja sähköpostinne toimivat normaalisti siirtotoimenpiteen aikanakin.

Onnistuuko .fi verkkotunnuksen siirto toiselta palveluntarjoajalta teille?

Myös .fi verkkotunnuksen siirto onnistuu verkkotunnukset.fi palveluun. Verkkotunnuksen siirtoa varten tarvitsette verkkotunnuksen välittäjän vaihtoavaimen, jonka saatte verkkotunnuksen nykyiseltä välittäjältä. Verkkotunnuksen välittäjän saatte selville esimerkiksi osoitteesta https://www.viestintavirasto.fi/fiverkkotunnus.html.

Siirron voitte aloittaa hallintapaneelin kautta, kohdasta "Verkkotunnuksen siirto". Verkkotunnuksen siirrossa menee noin 2 - 3 kolme tuntia, jonka jälkeen voitte muokata verkkotunnuksen nimipalvelimia.

Kuinka voin siirtää verkkotunnukseni teiltä toiselle palveluntarjoajalle?

Kaikki järjestelmässämme olevat .com / .net / .org / .info -verkkotunnukset ovat lukittuja siten, että niitä ei ole mahdollista siirtää toisille palveluntarjoajille ilman erillistä pyyntöä. Lukintaominaisuuden perimmäinen tarkoitus on estää ei-toivotut ja virheelliset verkkotunnuksien siirtotoimenpiteet. Kun tämä ominaisuus on kytketty päälle, ulkopuolelta tulevat siirtopyynnöt hylätään automaattisesti. Mikäli haluatte siirtää verkkotunnuksenne toiselle palveluntarjoajalle, voitte poistaa lukituksen hallintapaneelin kautta, kohdasta "Verkkotunnushallinta" -> valitkaa siirrettävä verkkotunnus -> "Verkkotunnuksen siirtolukko: (Poista käytöstä)".

Mikä on Authorization Key (Auth-ID) ja mistä se löytyy?

Authorization Key on välittäjänvaihtoavain, jota käytetään verkkotunnuksien siirroissa verkkotunnusten välittäjältä toiselle. Mikäli haluat siirtää verkkotunnuksen toiselta välittäjältä meille, tulee sinun selvittää kyseinen välittäjänvaihtoavain edelliseltä välittäjältä. Mikäli haluat sen sijaan siirtää verkkotunnuksen meiltä jollekin toiselle välittäjälle, löydät Authorization Keyn hallintasivujemme kautta haluamasi verkkotunnuksen asetussivulta. Välittäjänvaihtoavain on luotu helpottamaan ja ennen kaikkea nopeuttamaan verkkotunnuksien siirtoa välittäjältä toiselle. Kun avain on annettu, siirto lähtee liikkeelle välittömästi.

Miksi verkkotunnukseni siirto ei onnistunut?

Verkkotunnuksien siirrot epäonnistuvat varmimmin silloin, kun siirtohakemus tehdään liian aikaisin tai liian myöhään. Mikäli siirrettävä verkkotunnus on tilattu nykyiseltä rekisterinpitäjältä alle 60 päivää sitten, siirtotoimenpidettä ei ole mahdollista suorittaa. Siirtotoimenpide epäonnistuu myös usein silloin, kun siirtotoimenpide tehdään niin myöhään, että verkkotunnus vanhenee kesken siirtojärjestelyn. Koska siirtotoimenpide saattaa kestää muutamasta arkipäivästä reiluun viikkoon, suosittelemme toimenpiteiden aloittamista viimeistään 14 päivää ennen verkkotunnuksen vanhenemista.

Verkkotunnuksien uusinta

Mitä tarkoitetaan verkkotunnuksien uusinnalla?

Verkkotunnukset rekisteröidään käyttöönne aina määräajaksi. Olette asettaneet määräajan ensimmäisen kerran verkkotunnuksenne tilausvaiheessa, kun valitsitte, kuinka moneksi vuodeksi verkkotunnus rekisteröidään. Mikäli haluatte jatkaa verkkotunnuksen rekisteröintiä määräajan jälkeenkin, teidän tulisi uusintarekisteröidä verkkotunnus ennen määräajan loppumista. Jos verkkotunnusta ei uusita, verkkotunnus poistuu toiminnasta ja se siirtyy vapaille markkinoille kenen tahansa rekisteröitäväksi.

Miten ilmoitatte verkkotunnuksien vanhentumisista?

Jotta verkkotunnuksen vanhentuminen ei tulisi yllätyksenä, järjestelmämme huolehtii siitä, että määräaikojen päättymisistä ilmoitetaan verkkotunnuksien yhteyshenkilöille hyvissä ajoin ennen vanhentumista. Koska järjestelmä lähettää huomautusviestit uusinnasta verkkotunnuksen yhteyshenkilöille sähköpostitse, on erittäin oleellista, että verkkotunnuksien yhteyshenkilöille on määritetty oikeat sähköpostiosoitteet.

Huomautusviestit lähetetään seuraavasti:

  • Ensimmäinen huomautusviesti saapuu verkkotunnuksen laskutusyhteyshenkilölle kahta kuukautta ennen vanhentumispäivää.
  • Toinen huomautusviesti lähetetään verkkotunnuksen laskutusyhteyshenkilölle kuukautta ennen vanhentumispäivää.
  • Kolmas huomautusviesti lähetetään kaikille verkkotunnuksen yhteyshenkilöille kahta viikkoa ennen vanhentumispäivää.

Viimeinen huomautusviesti lähetetään kaikille verkkotunnuksen yhteyshenkilöille päivää ennen verkkotunnuksen vanhentumispäivää. Verkkotunnuksien vanhenemispäivät ovat nähtävissä lisäksi hallintajärjestelmän ja whois-tietokannan kautta.

Mitä tapahtuu, mikäli uusintamaksua ei makseta?

Mikäli uusintarekisteröintiä ei huomautuksista huolimatta muisteta suorittaa ajoissa, menetätte oikeudet verkkotunnukseen ja verkkotunnus vapautuu kenen tahansa rekisteröitäväksi. Suosittelemmekin lämpimästi teitä suorittamaan uusinnat ajoissa ja mieluiten useammaksi vuodeksi etukäteen. Verkkotunnuksien yhtä vuotta koskeva rekisteröintihinta on sama, oli rekisteröintiaika sitten vuosi tai kymmenen vuotta.

Mitä verkkotunnuksien uusinta maksaa?

Uusinnan hinta vastaa normaalia verkkotunnuksen rekisteröintihintaa.

Miksi sain uusintailmoituksen toiselta palveluntarjoajalta?

Mikäli olette saanut ilmoituksen verkkotunnuksenne vanhentumisesta joltakin toiselta rekisteröintiyritykseltä kuin nykyiseltä rekisteröintiyritykseltänne, kyseessä on eräiden alan kilpailijayrityksien harjoittama harhaanjohtava ja arvelluttava markkinointikeino.

Kirjeet ovat englanninkielisiä, ja niissä suositellaan verkkotunnuksenne uusimista ja siirtoa kilpailijayrityksen haltuun. Voitte huoletta hävittää kyseiset viestit, mikäli haluatte jatkaa meidän asiakkainamme.

Verkkotunnuksen sulkeminen

Haluaisin sulkea verkkotunnukseni. Miten se onnistuu?

Mikäli verkkotunnuksenne jää tarpeettommaksi, verkkotunnus poistuu automaattisesti käytöstä, mikäli ette uusi verkkotunnuksen rekisteröintiä.

Kun verkkotunnus on poistunut järjestelmästä, se poistuu hallittavien verkkotunnuksien listalta ja whois-tietokannasta. Verkkotunnus on vapaasti rekisteröitävissä kenelle tahansa kun verkkotunnus on poistunut käytöstä.

Huomaattehan kuitenkin, että verkkotunnus ei vapaudu vapaille markkinoille välittömästi vanhenemispäivän jälkeen. Esimerkiksi useat verkkotunnukset siirtyvät erääntymispäivän jälkeen noin 30 päivää kestävään lunastustilaan (redemption period), jolloin alkuperäinen omistaja voi vielä uusintarekisteröidä osoitteen normaalilla hinnalla.

Kun verkkotunnuksen lunastustila on päättynyt, osaa päätteistä (esim com/net/org) pidetään vielä 30 päivää verkkotunnusrekisterissä. Mikäli alkuperäinen omistaja haluaa tällöin uusia verkkotunnuksen, uusinnan hinta vaihtelee 100 ja 300 euron välillä, verkkotunnuksen päätteen mukaan. Uusinta on mahdollista tehdä manuaalisesti asiakaspalvelumme kautta näissä tapauksissa. Fi-verkkotunnuksissa tällaista ei ole vaan nämä vapautuvat kenen tahansa rekisteröitäväksi 30 päivän kuluttua vanhentumisesta.

Mikäli verkkotunnusta ei uusita em. 60 päivän aikana, osoite vapautuu kenen tahansa rekisteröitäväksi.

Verkkotunnukset.fi
Ohjeita
Rekisteriseloste
Yhteydenotto